Sposób przygotowania:
Cartellate
Na początek skórki z mandarynek pokroić drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek (jedna szklanka) , mąkę wysypać do miski i skórki razem z oliwą przelać do mąki i wymieszać rękami . Dodać cukier , jajko , sok z 3 pomarańczy i torebkę wanilii . Wyrabiać długo wszystkie składniki ,dodając anyż i białe wino , aż do otrzymania jednolitej masy .Rozwałkować masę na płasko a następnie pociąć tak otrzymane ciasto na paski o szerokości 1,5 cm które potem należy zwinąć i skleić palcami co 2 cm . Następnie okręcić jedno wokół drugich tworząc w ten sposób różę . Osobom nie mających zdolności manualnych pozostaje długich wstążeczek . Smażyć w dużej ilości oliwy z oliwek , aż paski nabiorą złocistego koloru i rozłożyć je na papier pochłaniający tłuszcz .Na koniec posypać wanilią i cukrem pudrem.