mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Casablanca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Użyłam przepisu z tej strony: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/casablanca,60591

Casablanca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Casablanca

 

  • Biszkopt budyniowo- kakaowy:
  • 8 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • budyń czekoladowy- opakowanie
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szkl. wody
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szkl. wody
  • galaretka cytrynowa`
  • 3 łyżki cukru
  • kostka margaryny
  • Dodatkowo:
  • pół kostki czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Casablanca
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę, budyń, proszek oraz kakao. Dokładnie mieszamy.Wylewamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w temp. 180 st ok.40 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Wsypujemy do garnka, dodajemy cukry, zalewamy wodą i dusimy, póki woda nie odparuje. Wtedy miksujemy jabłka, dodajemy galaretkę i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowa: Z dwóch szklanek wody odlewamy pół i rozkłócamy z budyniami. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wodę z budyniem wlewamy na wrzątek, dodajemy galaretkę i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy po kawałku margaryny i dokładnie ucieramy. Przełożenie: biszkopt- masa jabłkowa(czekamy aż stężeje na cieście)- masa budyniowa - starta na tarku czekolada do dekoracji na wierzch.
Casablanca
Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Casablanca
Następnie przygotowujemy masę jabłkową. Studzimy ją.
Casablanca
Gdy stężeje wylewamy ją na ciasto. Rozsmarowujemy.
Casablanca
Następnie rozsmarowujemy masę budyniową i całość posypujemy czekoladą.