Sposób przygotowania:
Cebula nadziewana ryżem i pieczarkami
Ryż ugotować na sypko w 1 szkl osolonej wody, ostudzić. Cebule obrać, odciąć górę na 1/3 wysokości, wydrążyć środki pozostawiając wierzchnią warstwę z trzech liści. Wydrążone cebule odłożyć, a wydrążone resztki drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Na oddzielnej patelni podsmażyć drobno posiekane pieczarki (zostawić 2 łyżki). Do ugotowanego zimnego ryżu dodać podsmażoną cebulę, jajka, pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę wewnątrz oprószyć solą, napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić wodą, przykryć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości cebuli. Do odłożonych pieczarek wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gęsty sos wyłożyć na cebulę, posypać startym serem, włożyć do piekarnika, zapiec.