Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Cebulaczki wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje ulubione cebulaczki

Cebulaczki wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulaczki wg Megg

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 dag drożdzy
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

  • Ponadto:
  • 1 białko
  • mak
  • sól ziołowa

Sposób przygotowania:

Cebulaczki wg Megg
Ciasto: Drożdże rozmieszać w mleku, następnie dodać sól, żółtko i dokładnie roztrzepać. Na koniec dodać mąkę oraz olej i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek i wykrawać szklanką kółka. Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Dodać paprykę słodką o raz doprawić do smaku solą i pieprzem.Na każde kółko ciasta nakładać po troszkę nadzienia i zlepiać na pół, sklejając mocno brzegi. Cebulaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarować roztrzepanym białkiem jajka, posypać delikatnie makiem oraz solą ziołową. Cebulaczki piec w temp. 180st przez ok. 20 min. Takie cebulaczki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Cebulaczki wg Megg
Cebulaczki wg Megg
Cebulaczki wg Megg
Cebulaczki wg Megg

Tagi:

ciasto mak