Sposób przygotowania:
Cebulaczki wg Megg
Ciasto: Drożdże rozmieszać w mleku, następnie dodać sól, żółtko i dokładnie roztrzepać. Na koniec dodać mąkę oraz olej i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek i wykrawać szklanką kółka. Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Dodać paprykę słodką o raz doprawić do smaku solą i pieprzem.Na każde kółko ciasta nakładać po troszkę nadzienia i zlepiać na pół, sklejając mocno brzegi. Cebulaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarować roztrzepanym białkiem jajka, posypać delikatnie makiem oraz solą ziołową. Cebulaczki piec w temp. 180st przez ok. 20 min. Takie cebulaczki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.