Sposób przygotowania:
Cebulak
W połowie mleka rozpuść drożdże.
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka, dodaj masło, lekko roztrzepane jajo i wyrób to na ciasto ( gładkie i jednolite ). Odstaw na ok 20 min.
Obierz cebule i pokrój na koła. Zeszklij na maśle ( koła rozdziel ręcznie ). Jak zeszklisz, dodaj na patelni paprykę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, dodaj jogurt/śmietanę, sól, gałkę i wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy ( wyłórz folią i dobrze nasmaruj masłem ),średnica 24cm aż po brzegi ( najlepiej najpierw rozwałkować ). Na dno połóż pokrojoną w plasterki mozarelle Jak ciasto będzie już w formie wylej nadzienie i rozprowadź równomiernie. Następnie od brzegów formy, poodklejaj ciasto i zlep formując "grzebień". W ten sposób postępuj dookoła formy.
Piecz w uprzednio nagrzanym prodiżu/piekarniku w 180*C - 200*C przez 40-50 min
Smacznego
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka, dodaj masło, lekko roztrzepane jajo i wyrób to na ciasto ( gładkie i jednolite ). Odstaw na ok 20 min.
Obierz cebule i pokrój na koła. Zeszklij na maśle ( koła rozdziel ręcznie ). Jak zeszklisz, dodaj na patelni paprykę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, dodaj jogurt/śmietanę, sól, gałkę i wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy ( wyłórz folią i dobrze nasmaruj masłem ),średnica 24cm aż po brzegi ( najlepiej najpierw rozwałkować ). Na dno połóż pokrojoną w plasterki mozarelle Jak ciasto będzie już w formie wylej nadzienie i rozprowadź równomiernie. Następnie od brzegów formy, poodklejaj ciasto i zlep formując "grzebień". W ten sposób postępuj dookoła formy.
Piecz w uprzednio nagrzanym prodiżu/piekarniku w 180*C - 200*C przez 40-50 min
Smacznego
Tit
kasperki2
Dziękuję :)