kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

SUPERPRZEPIS

Cebulak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cebulak wyśmienicie smakuje na ciepło jak i zimno

Cebulak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulak

 

Sposób przygotowania:

Cebulak
W połowie mleka rozpuść drożdże.
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka, dodaj masło, lekko roztrzepane jajo i wyrób to na ciasto ( gładkie i jednolite ). Odstaw na ok 20 min.
Obierz cebule i pokrój na koła. Zeszklij na maśle ( koła rozdziel ręcznie ). Jak zeszklisz, dodaj na patelni paprykę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, dodaj jogurt/śmietanę, sól, gałkę i wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy ( wyłórz folią i dobrze nasmaruj masłem ),średnica 24cm aż po brzegi ( najlepiej najpierw rozwałkować ). Na dno połóż pokrojoną w plasterki mozarelle Jak ciasto będzie już w formie wylej nadzienie i rozprowadź równomiernie. Następnie od brzegów formy, poodklejaj ciasto i zlep formując "grzebień". W ten sposób postępuj dookoła formy.
Piecz w uprzednio nagrzanym prodiżu/piekarniku w 180*C - 200*C przez 40-50 min
Smacznego
Cebulak
Etap 1 - do mąki dodaj masło, drożdże, mleko i roztrzepane jajo
Cebulak
Etap 2 - pokrój cebulę w krązki zeszklij na patelni i dodaj papryke
Cebulak
Etap 3 - ciasto rozłóż na całości formy, na dno ułóż mozarelle i przełóż farsz cebulowy
Cebulak
Etap 4 - po rozłożeniu farszu równomiernie, odklej brzeg i zlep go w kształt grzebienia

Tagi:

cebulak