Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cebulaki wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki drożdżowe pieczone z cebulą.

Cebulaki wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulaki wg Beatris

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki wg Beatris
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, dokładnie je rozpuścić i zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Do wymieszanych obu rodzajów mąki i soli dodać rozczyn drożdżowy i jogurt. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować niezbyt duże kulki, spłaszczyć je i ułożyć na natłuszczonej blasze. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę rozłożyć na placki z ciasta i zostawić je na dodatkowe 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Cebulaki piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut (aż ciasto się zrumieni). Cebulaki można podawać polane ketchupem.
Cebulaki wg Beatris
Rozczyn drożdżowy i jogurt dodane do mąki.
Cebulaki wg Beatris
Spłaszczone kulki z ciasta ułożone na blasze.
Cebulaki wg Beatris
Pokrojona w kostkę zrumieniona na oleju cebula.
Cebulaki wg Beatris
Usmażona cebula rozłożona na placki z ciasta.