Sposób przygotowania:
Cebulaki wg Beatris
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, dokładnie je rozpuścić i zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Do wymieszanych obu rodzajów mąki i soli dodać rozczyn drożdżowy i jogurt. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować niezbyt duże kulki, spłaszczyć je i ułożyć na natłuszczonej blasze. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę rozłożyć na placki z ciasta i zostawić je na dodatkowe 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Cebulaki piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut (aż ciasto się zrumieni). Cebulaki można podawać polane ketchupem.