Sposób przygotowania:
Cebularze
Ze składników na ciasto drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, sól, olej i mąkę, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
W między czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju i rozpuszczonym maśle na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszli, zdjąć z ognia, dodać kminek, mak i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, rwać po kawałku i formować małe, okrągłe placki i układać je na wysmarowanej tłuszczem dużej formie do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Następnie jajo rozmącić widelcem i wierzch każdego placka smarować jajkiem za pomocą pędzelka.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie włożyć placki do piekarnika i piec około 35-45 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy cebularze będą upieczone można posypać je serem zółtym i na chwilę zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera.
W między czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju i rozpuszczonym maśle na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszli, zdjąć z ognia, dodać kminek, mak i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, rwać po kawałku i formować małe, okrągłe placki i układać je na wysmarowanej tłuszczem dużej formie do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Następnie jajo rozmącić widelcem i wierzch każdego placka smarować jajkiem za pomocą pędzelka.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie włożyć placki do piekarnika i piec około 35-45 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy cebularze będą upieczone można posypać je serem zółtym i na chwilę zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera.