jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Cebularze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapiekane placki z ciasta drożdżowego obłożone smażoną cebulą z dodatkiem kminku i maku:)

Cebularze

Składniki:

Cebularze

 

  • CIASTO
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju

 

  • FARSZ
  • 4 małe cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

 

  • DODATKI
  • 1 jajo do smarowania
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Cebularze
Ze składników na ciasto drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, sól, olej i mąkę, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
W między czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju i rozpuszczonym maśle na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszli, zdjąć z ognia, dodać kminek, mak i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, rwać po kawałku i formować małe, okrągłe placki i układać je na wysmarowanej tłuszczem dużej formie do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Następnie jajo rozmącić widelcem i wierzch każdego placka smarować jajkiem za pomocą pędzelka.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie włożyć placki do piekarnika i piec około 35-45 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy cebularze będą upieczone można posypać je serem zółtym i na chwilę zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera.