Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Cebularze lubelskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cebularze to prawdopobnie najbardziej znany słony wypiek pochodzący z Lubelszczyzny.

Cebularze lubelskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cebularze lubelskie

 

Sposób przygotowania:

Cebularze lubelskie
Z drożdży, cukru, odrobiny mleka i mąki zrobiłam rozczyn. Gdy drożdże ruszyły dodałam pozostałe składniki ciasta. Później wyrabiałam je co najmniej 15 minut. Wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroiłam cebulę w kostkę, a następnie sparzyłam wrzątkiem. Odcedzoną, posoliłam, wymieszałam z olejem i makiem. Ciasto wyłożyłam na stolnicę. Podzieliłam je na około 15 kulek. Każdą lekko rozwałkowałam, a na środku ułożyłam nieco cebuli ( i posypałam resztkami sera, które mi zalegały w lodówce, ale ser nie jest obowiązkowy) ). Piekłam w nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia.
Cebularze lubelskie
Ciasto podzieliłam na kulki podobnej wielkości
Cebularze lubelskie
Na każdym krążku ułożyłam niewielką ilość cebuli