olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tym razem proponuję papryki faszerowane mięsem mielonym połączonym z ryżem i podsmażoną na patelni cebulką.

Papryka faszerowana mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

 

  • 12 sztuk papryki czerwonej
  • 2 kg mięsa mielonego
  • 5 cebul
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 szklanki ryżu
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Mięso mielone łączę z ugotowanym ryżem. Cebulę obieram, kroję i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju, zaś pod koniec doprawiam ją Vegetą. Cebulę dodaję do mięsa i doprawiam pieprzem. Papryki myję, odcinam jej górną część, pozbawiam gniazd nasiennych, po czym faszeruję mięsem. Następnie papryki ustawia na blaszce i przykrywam każdą paprykę jej odciętą górną częścią. Papryki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195C. Po 30 minutach podlewam papryki bulionem. Kiedy papryka jest już miękka i wchłonie bulion nakładam ją na talerz.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Mięso mielone łączę z ugotowanym uprzednio ryżem.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Cebulę obieram, kroję i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju, zaś pod koniec doprawiam ją Vegetą.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Papryki myję, odcinam jej górną część, pozbawiam gniazd nasiennych, po czym faszeruję mięsem.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Następnie papryki ustawia na blaszce i przykrywam każdą paprykę jej odciętą górną częścią. Papryki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195C. Po 30 minutach podlewam papryki bulionem.