Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cebulowa kartoflanka z ,, ośmiorniczką ,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki . Bardzo udane poszukiwanie moim zdaniem .

Cebulowa kartoflanka z ,, ośmiorniczką ,

Składniki:

Cebulowa kartoflanka z ,, ośmiorniczką ,

 

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 4 cienkie białe kiełbaski parzone
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
  • sól
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Cebulowa kartoflanka z ,, ośmiorniczką ,
Cebule pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem ). Ziemniaki ( obrane i umyte ) pokroić w kostkę , a marchew w plasterki. Włożyć do garnka cebulę, ziemniaki i marchew . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut. Kiełbaski pokroić na 4 części każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki: Wrzucić do garnka z zupą i ogrzewać aż się ,, rozwiną " Wlać śmietankę . Doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową . Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

Tagi:

cebula