cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Cebulowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pachnące cebulką, przepyszne, mięciutkie bułeczki. Rozchodzą się w mgnieniu oka i rozpieszczają podniebienie.

Cebulowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulowe bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulowe bułeczki
Z mąki, drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn. Odczekać 15 min, by ruszył. Następnie dodać pozostałe składniki: mąkę, letnią wodę i mleko, roztopione masło, pokrojoną w drobną kostkę i lekko przysmażoną cebulkę. Wyrobić ciasto i zagnieść je w gładką kulę. Odstawić na ok 1,5h do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto wyłożyć na stolnice i uformować małe bułeczki. Pozostawić do ponownego napuszenia na ok 30 min. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i lekko naciąć. Piec w temp 180 C przez ok 20 min. Smacznego!
Cebulowe bułeczki
Etap 1 - przygotować ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Cebulowe bułeczki
Etap 2 - uformować małe bułeczki i odstawić do napuszenia
Cebulowe bułeczki
Etap 3 - posmarować jajkiem z łyżką mleka i naciąć
Cebulowe bułeczki
Etap 4 - Piec w temp 180 C przez 20 min