akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Cebulowe bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puchate bułeczki z dużą ilością prażonej cebulki, która nadaje im pięknego zapachu oraz smaku. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Serdecznie polecam!

Cebulowe bułki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cebulowe bułki

Ciasto:

  • 500 gram mąki chlebowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 ml oleju roślinnego
  • 7 g drożdży suchych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Cebulowe bułki

Rozczyn

Z wody, cukru, soli, mleka drożdży oraz 2 łyżek mąki wyrobić rozczyn. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrabianie

Cebulowe bułki
Wyrastanie ciasta na cebulowe bułeczki.

Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ponownie odstawić do podwojenia objętości.

Formowanie

Cebulowe bułki
Uformowane i wyrastające cebulowe bułeczki.

Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować z niego bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 40 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować mlekiem.

Pieczenie

Cebulowe bułki
Pieczenie pysznych cebulowych bułeczek.

Piec w 180st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Na Gazie)