SUPERPRZEPIS

Cevapcici z piekarnika

  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Cevapcici z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Cevapcici to popularne i lubiane danie serwowane są w towarzystwie różnego rodzaju sosów, takich jak tzatziki czy ajvar.

Składniki:

Cevapcici z piekarnika

 

  • 1,5 kg. mięsa mielonego (wołowego)
  • 6 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżeczka chili (płatki)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 1 duża cebula (zetrzeć na tarce / płyn odlać)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka papryka krem
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej (mielona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekać)

Sposób przygotowania:

Cevapcici z piekarnika
► Mięso włożyć do miski i dodać cebulę, czosnek, papryka krem, majonez, przyprawić kminem rzymskim, chili, papryką i solą. Następnie wrzucić natkę pietruszki i dokładnie wymieszać, przy użyciu dłoni. Wstawić na noc do lodówki. 

► Masę mięsną wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Uformować wilgotnymi dłońmi okrągłe klopsiki i rozwałkować je dłonią, tak aby uzyskać owalny kształt. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo ułożyć na kratce, a pod nią blachę) i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /. 

Cevapcici można również piec na rozgrzanym grillu.
Cevapcici z Piekarnika
Cevapcici ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo ułożyć na kratce - a pod nią blachę) i piec wpiekarniku.
Cevapcici z Piekarnika
Klopsiki wyjąć z lodówki i rozwałkować je wilgotną dłonią - tak aby uzyskać owalny kształt.
Cevapcici z Piekarnika
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i uformować wilgotnymi dłońmi okrągłe klopsiki.