Potrawę przyrządza się z mielonego mięsa uformowanego na kształt kiełbasek lub podłużnych kotletów. Mięso nabija się na patyczki do szaszłyków, a następnie grilluje. Oryginalny przepis na cevapcici dopuszcza użycie mięsa wołowego i jagnięciny, ewentualnie cielęciny. W polskiej wersji potrawę można jednak przyrządzić z różnego rodzaju mięsa, także wieprzowego czy drobiowego, a zamiast na grillu upiec w piekarniku. Cevapcici podaje się z zwykle ajvarem (ostrą pastą warzywną) i sosem tzatziki.
Kurczak

Kurczak

Kurczak to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w naszych kuchniach. Jest tanie, smaczne i proste w przygotowaniu. Możemy go upiec w całości lub usmażyć, bądź ugotować w kawałach. Najchętniej przyrządzamy pierś z kurczaka, udka, czy skrzydełka. Jest wiele rozmaitych dań wykorzystujących właśnie te składniki. Bardzo znane danie to na przykład kotlety z kurczaka.  

Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso, które zadziej gości na naszych stołach. Spowodowane jest to jego wyższą ceną oraz potrzebą większych umiejętności do jego przygotowania. Musimy znać zasady przyrządzania go i poświęcić mu więcej czasu. Mimo wszystko warto ją przyrządzać z powodu wspaniałego smaku potraw z jego udziałem. Możemy przygotować wołowinę po burgundzku, czy chińsku, duszoną, pieczoną lub w formie kotletów. Najbardziej znaną potrawą przygotowywana z tego mięsa jest chyba stek z wołowiny. 

Jagnięcina

Jagnięcina

Jagnięcina to wyjątkowe, delikatne mięso. W naszych domach jest bardzo rzadkim gościem. Możemy je przygotować na różnorodne sposoby oraz z różnymi dodatkami. Za każdym razem smakuje wspaniale. Dobrym pomysłem będzie jagnięcina pieczona, duszona, a także z grilla. Żeby smakowała jeszcze lepiej przygotujmy do niej odpowiednią marynatę z oliwy, miodu, soku z cytryny oraz ulubionych przypraw.

Kuchnia chorwacka

Kuchnia chorwacka

Przepisy kuchni chorwackiej są bardzo zróżnicowane, tak samo jak dwa dominujące regiony kulinarne: dalmacki (południowy) i slawoński (północny). Nad Adriatykiem prócz dań popularnych na całych Bałkanach można spróbować wielu ryb i owoców morza, które serwuje się w na dużych, skwierczących półmiskach. Słynne są tamtejsze wędzone wędliny i regionalne sery. W innych częściach kraju częściej jada się dania mięsne. Chorwaci uwielbiają gulasze, potrawy mączne z twarogiem i truflami oraz suszone owoce.

Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina to bardzo popularne mięso w naszym kraju. Przyrządza się z niej wiele różnorodnych, pysznych potraw. Do ich przygotowania wykorzystuje się poszczególne części tego mięsa. Świetnie smakują dania z karkówki, szynki, schabu, czy polędwiczki wieprzowe. Mamy wiele rodzimych pomysłów na to mięso, jednak dobrze też czasami zaczerpnąć pomysłów z innych stron świata. Wspaniale będzie smakować wieprzowina po chińsku, czy po seczuańsku.

Baranina

Baranina

Mięso baranie im młodsze, tym delikatniejsze i smaczniejsze. Można je zarówno grillować, gotować, przysmażać, jak i przypiekać. W przypadku baraniny najważniejszy jest jednak proces marynowania. Wykorzystuje się do tego celu ocet lub zsiadłe mleko. Mięso w marynacie musi odleżeć minimum 12 godzin. Taki zabieg pozwala na uzyskanie baraniny odpowiednio miękkiej, soczystej i aromatycznej. Potrawy z baraniny idealnie komponują się z kapustą kiszoną, cebulą, jabłkami, buraczkami, fasolką czy marchwią.

Polecane przepisy do kategorii Cevapcici

Znaleźliśmy 6 przepisów w kategorii Cevapcici