Sposób przygotowania:
Chaczapuri z serem i szpinakiem
Drożdże wymieszać z cukrem. Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać. Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki. Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki. Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone. ( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki. Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki. Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone. ( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.