Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chaczapuri (Gruzja)

  • 3
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Ser pokrajać na cienkie plasterki lub zetrzeć na grubej tarce i zalać zimną wodą. Po

Chaczapuri (Gruzja)

Składniki:

Chaczapuri (Gruzja)

 

  • 500 g młodego żółtego sera (najlepiej owczego)
  • 1/2 szkl słodkiego mleka (lub 1 szkl zsiadłego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • mąka (w ilości potrzebnej na dość gęste ciasto)
  • sól

Sposób przygotowania:

Chaczapuri (Gruzja)
Ser pokrajać na cienkie plasterki lub zetrzeć na grubej tarce i zalać zimną wodą. Po 15-20 minutach wodę zlać, ser odsączyć na durszlaku, dokładnie wymieszać z 1 jajkiem i masłem. Z mąki, drugiego jajka, mleka i szczypty soli zagnieść dość gęste ciasto. Podzielić je na 4 równe części i każdą dość cienko rozwałkować na stolnicy, pamiętając o podsypywaniu mąki. Wyciąć 4 krążki wielkości tortownicy lub patelni. Na dwóch krążkach położyć masę serową, przykryć pozostałymi krążkami i zlepić starannie brzegi. Na patelni stopić masło, położyć ostrożnie chaczapuri, patelnię ptzykryć. Gdy ciasto od spodu się zrumieni, odwrócić na drugą stronę i smażyć w dalszym ciągu już nie przykrywając. Haczapuri możemy też piec w piekarniku. Wówczas przed wstawieniem należy placek posmarowac masłem. Podawać na gorąco.