paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Chałka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pysza chałka dla każdego . Pachnie cudownie , a smakuje jeszcze lepiej . Polecam !

Chałka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chałka

 

  • Ciasto :
  • 40 g drożdży świeżych
  • 550 dag maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko

 

  • Kruszonka :
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Chałka
Rozrobić drożdże z 1 łyżką cukru , zalać ciepłym mlekiem i zmieszać z 4 łyżkami mąki , dać do wyrośnięcia . Do miski dać resztę mąki , zarobić z wyrośniętym rozczynem , jajkiem rozmąconym z resztą cukru , solą , wodą i rozpuszczonym ciepłym masłem. Zagniatać ciasto aż pojawią się pęcherzyki - dać do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją wielkość. Kolejno dzielimy ciasto na 3 równe części - zaplatamy warkocz i zawijamy pod spód . Dajemy na blachę do wyrośnięcia na 20 min . Kruszonka - wszystkie składniki dokładnie łączymy .Smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką.
Chałka
;D
Chałka
:P