Sposób przygotowania:
Chałka domowej roboty
Mąkę oraz szczypte soli wsypujemy do dużej miski. drożdże rozpuszczamy z cukrem i wlewamy do nich mleko. Do mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy rozpuszczone, zimne masło oraz rozmieszane z mlekiem drożdże. Ręką wyrabiamy jednolicie gładkie ciasto, nastepnie nakrywamy ściereczka i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce (ja ustawiałam na nasłonecznionym parapecie. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, jesli sie lepi do rąk dodajemy trochę mąki, następnie dzielimy ciasto na 3 równe częsci z których robimy cienkie wałeczki długości blaszki. Blaszke smarujemy delikatnie masłem, układamy na niej ciasto i pleciemy z niego warkocz. Chałke pozostawiamy tak do wyrośnięcia (20-30 minut) objętość ciasta zwiększy sie prawie dwukrotnie). Jeśli ktoś lubi bardzo słodką chałke, można zrobic do niej kruszonke z 2 łyżeczek cukru pudru i mąki oraz 1 łyżeczki masła - zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Kiedy ciasto wyrośnie, to smarujemy chałkę rozbełtanym żółtkiem i posypujemy utarta kruszonką. Chałke pieczemy 25-30minut. Podajemy z dżem i mlekiem