Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Chałka domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna i słodka chałka..

Chałka domowej roboty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka domowej roboty

 

  • szklanki mąki (w trakcie robienia jesli sie nie klei odpowiednio mozna jeszcze dosypac kilka lyzek)
  • 5,5 dag drożdzy
  • 5 lyzek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • pol kostki dobrego masła
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka + 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Chałka domowej roboty
Mąkę oraz szczypte soli wsypujemy do dużej miski. drożdże rozpuszczamy z cukrem i wlewamy do nich mleko. Do mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy rozpuszczone, zimne masło oraz rozmieszane z mlekiem drożdże. Ręką wyrabiamy jednolicie gładkie ciasto, nastepnie nakrywamy ściereczka i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce (ja ustawiałam na nasłonecznionym parapecie. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, jesli sie lepi do rąk dodajemy trochę mąki, następnie dzielimy ciasto na 3 równe częsci z których robimy cienkie wałeczki długości blaszki. Blaszke smarujemy delikatnie masłem, układamy na niej ciasto i pleciemy z niego warkocz. Chałke pozostawiamy tak do wyrośnięcia (20-30 minut) objętość ciasta zwiększy sie prawie dwukrotnie). Jeśli ktoś lubi bardzo słodką chałke, można zrobic do niej kruszonke z 2 łyżeczek cukru pudru i mąki oraz 1 łyżeczki masła - zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Kiedy ciasto wyrośnie, to smarujemy chałkę rozbełtanym żółtkiem i posypujemy utarta kruszonką. Chałke pieczemy 25-30minut. Podajemy z dżem i mlekiem
Chałka domowej roboty
w czerwonej misce widać zaczyn z drożdży i mleka który wlewamy do mąkki
Chałka domowej roboty
jeśli wstawimy chałke do piekarnika przed wyrośnięciem to wyjdzie nam zakalec
Chałka domowej roboty
Etap 3
Chałka domowej roboty
Etap 4

Tagi:

jajko jajka