Sposób przygotowania:
Chałka - najlepsza
Drożdże zasypuję jedną łyżką cukru i je rozcieram. Kiedy się rozpuszczą zalewam je połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka, całość dobrze mieszam z jedną łyżką mąki. Miskę z rozczynem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Po upływie tego czasu dodaję do zaczynu resztę składników, na koniec rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe połowy, z każdej formuję 6 wałków i zaplatam chałkę, jeśli nie umiecie zaplatać z 6 możecie zrobić ją z 3 wałków przeplatając je jak warkocz. Dwie chałki kładę na blaszce ,wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 180', wyrośnięte bułki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję je kruszonką lub makiem. Piekę aż się zarumienią, około 30 minut lub do suchego patyczka.
2milutka