Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Chałka - najlepsza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to najlepsza chałka jaką kiedykolwiek jadłam. Wspaniale smakuje z masłem, jest świeża nawet na 2 i 3 dzień.

Chałka - najlepsza

Składniki:

Chałka - najlepsza

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania chałki
  • Mak lub kruszonka

Sposób przygotowania:

Chałka - najlepsza
Drożdże zasypuję jedną łyżką cukru i je rozcieram. Kiedy się rozpuszczą zalewam je połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka, całość dobrze mieszam z jedną łyżką mąki. Miskę z rozczynem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Po upływie tego czasu dodaję do zaczynu resztę składników, na koniec rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe połowy, z każdej formuję 6 wałków i zaplatam chałkę, jeśli nie umiecie zaplatać z 6 możecie zrobić ją z 3 wałków przeplatając je jak warkocz. Dwie chałki kładę na blaszce ,wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 180', wyrośnięte bułki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję je kruszonką lub makiem. Piekę aż się zarumienią, około 30 minut lub do suchego patyczka.

Tagi:

jajko jajka mak