Sposób przygotowania:
Chałka z dżemem
Masło roztopić i pozostawić by ostygło. W misce z mąką zrobić mały dołek w kruszyć tam drożdże i zalać letnim mlekiem. Zostawić aby wyrosły. Do wyrośniętych drożdży dodać jajko, wodę, oraz zimne masło i wyrobić ciasto. powygniatać przez 1 - 2 minuty. Powinno być miękkie, delikatne i nie powinno się kleić. Cisto przekroić na 2 równe części, każdą część podzielić na 4 równe części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm. Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz. Ja sobie numeruje w pamięci te wałki od 1 do 4 i tak zaplatam : 4 kładziemy między 1 a 2 1 między 2 a 3 2 oraz 3 zamieniamy ze sobą miejscami i tak zawijamy chałkę w miejsca splotu kładę po łyżeczce dżemu truskawkowego. Warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i posypuję kruszonką. Odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Potem piec na brązowy kolor w temp 180 stopni. Kruszonkę zagniatam palcami w misce z masła, cukru i mąki.