Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna chałka z mnóstwem kruszonki, najlepiej przygotować na prawdziwym maśle. Słodyczy dodają daktyle suszone. Taka chałka jest pyszna.

Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami

Składniki:

Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 dag masła 82 %
  • 10 dag daktyli suszonych

Kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • kilka łyżek zimnego mleka do posmarowania chałki

Sposób przygotowania:

Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami
1. Rozczyn:

Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

2. Ciasto:

Daktyle ciekamy w na dowolne kawałki. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy utarte jajka, pokrojone daktyle, rozczyn i masło, następnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Gdy ciasto podczas zagniatania okazało się twarde to dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to można dosypać mąki. Ilość płynów zależy od wilgotności naszej mąki. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Kruszonka:

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Masło powinno być zimne z lodówki. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

4. Formowanie chałki:

Z tego ciasta można uformować dwie chałki mniejsze lub jedną większą. Ja formowałam dwie. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część na trzy części, toczymy wałki i zaplatamy jak warkocz. Chałki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie smarujemy zimnym mlekiem i obficie posypujemy kruszonką.

5. Pieczenie:

Następnie tak wykonane chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki.

Tagi:

chałka ciasta