suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Chałka z kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chałka z kawą na deser. Polecam

Chałka z kawą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z kawą

 

  • 60 dag mąki pszennej;
  • 5 dag drożdży;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 opak cukru waniliowego;
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 1 łyżeczka otrąb pszennych;
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • kruszonka: mąka, cukier, margaryna

Sposób przygotowania:

Chałka z kawą
Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy zaczyn, odstawiamy na ok 5 do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy jajko z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wyrośnięty zaczyn, otręby pszenne oraz roztopione i wystudzone masło. Całość mieszamy, wyrabiamy ręką, aż ciast będzie się dobrze odklejało od ręki. Odstawiamy na ok 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blachę dzielimy na cztery wałki i przeplatamy formując kształt chałki, posypujemy kruszonką, układamy na papierze wysmarowanym tłuszczem. Pieczmy ok 30 min tem ok 150 oC
Chałka z kawą
Jajko ucieramy z cukrem i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej
Chałka z kawą
Do utartej masy dodajemy zaczyn z drożdży i mieszamy.
Chałka z kawą
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Chałka z kawą
Formujemy kształt chałki, posypujemy kruszonką i pieczemy.

Tagi:

kawa