Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pyszna chałka z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chałka z tego przepisu jest smaczna i puszysta.

Pyszna chałka z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszna chałka z kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Pyszna chałka z kruszonką
Połowę ciepłego mleka wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać pokruszone drożdże, pół szkl mąki, wymieszać. odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodać szczyptę soli, pozostałą mąkę, mleko i wyrabiać około 15 minut. Następnie dodać jajka, otartą skórkę z cytryny, ostudzone stopione masło i wyrabiać około 10 minut, Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Z 1/2 szkl mąki, 5 dag masła i cukru zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pięć części. Z każdej części ciasta utoczyć wałek, skleić na końcu i zapleść chałkę. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie chałkę posmarować odrobiną wody wymieszanej z cukrem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.
Pyszna chałka z kruszonką
Z ciasta utoczyć pięć wałków, zlepić na jednym końcu i zapleść chałkę.
Pyszna chałka z kruszonką
Wyrośniętą chałkę posmarować i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

Tagi:

jajko jajka