paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Chałka z kruszonką 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam ciepłą chałkę z masełkiem

Chałka z kruszonką 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z kruszonką 5

 

  • 275 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajo małe
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko
  • + kruszonka z 1 łyżki mąki+1 łyżki cukru+1 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką 5
Drożdże rozkruszamy do miseczki, rozcieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy z mąką na dośc gęstą masę. Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Zaczyn mieszamy z mąką, jajkiem, cukrem i solą, dodajemy roztopione masło i wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto. Zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy na 3 części i zaplatamy warkocz, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Odstawiamy na kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łącząc jej wszystkie składniki. Chałkę smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Chałka z kruszonką 5
Ważne żeby drożdże na zaczyn były świeże
Chałka z kruszonką 5
Po 20 minutach zaczyna powinien wypelnic całą miseczkę
Chałka z kruszonką 5
Ciasto wyrabiamy dokładnie z uczuciem, bez grudek
Chałka z kruszonką 5
Można apleśc chałkę w inny wzór jeżeli chcemy