alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Chałwowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak więc wychodzi krem chałwowy

Chałwowa

Składniki:

Chałwowa

 

 

  • Krem:
  • 20 dag chałwy waniliowej
  • 25 ml rumu
  • 1 kostka masła
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Chałwowa
Ubić sztywną pianę z białek. Roztrzepać trzy łyżki wody z żółtkami. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier, następnie proszek do pieczenia i obie mąki. Z białek ubić pianę. Ostrożnie wymieszać z masą. Formę natłuścić, wlać ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół. Przełożyć masą: utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania, wsypywać bakalie, pokruszoną chałwę i wlewać rum. Utrzeć na gładką, dość gęstą masę. Wierzch biszkopta posmarować powolną polewą.

Tagi:

jajko jajka