iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chałwowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka dla miłośników chałwy i naprawdę słodkich ciast bo to słodycz wyjątkowa ja osobiście chałwę bardzo lubię i babeczka bardzo mi smakuje.

Chałwowa babka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chałwowa babka

ciasto:

  • 225 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 250 gram chałwy z bakaliami
  • 4 jajka

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chałwowa babka

ETAP 1:

Chałwowa babka
Babka dobrze się piecze i zawsze udaje.

Jajka ubić z cukrem do białości, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami pokruszoną chałwę na zmianę z przesiana mąką i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. kiedy ciasto jest wymieszana to na koniec dodać olej i przelać do wysmarowanej i wysypanej formy z kominkiem około 20 cm średnicy ( moja jest troszkę za duża).

Piec w temp. 170 st około 45-50 minut do suchego patyczka.

ETAP 2:

Chałwowa babka
Polewa zastygnie choć cały czas jest lekko lepka.

Upieczona i wystudzona babkę delikatnie wyjąć z formy.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i pokruszyć do niej chałwę, dokładnie wymieszać i polać zimna babkę, odstawić do zastygnięcia.


Tagi:

babka ciasto