adriana12

adriana12

Kucharz
[Przepisów: 7]

chamburgery domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso mielone mieszamy z cebulą i przyprawami. Smażymy na patelni, dodając ser. Do bułki wkładamy sałatę, chamburgera, i plasterki ogórka.

chamburgery domowe

Składniki:

chamburgery domowe

 

  • 1/2kg mięso mielone
  • 1 jajko
  • 1 zabek czosnku przecisnietego przez praske
  • Wegeta i pieprz do smaku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 lyzeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżki swiezej natki pietruszki
  • Olej do smazenia
  • 6 bulek do hamburgerow lub kajzerek
  • 6 plasterkow zoltego sera
  • Mala glowka salaty lodowej
  • ogórki konserwowe (pokrojone w plastry)
  • cebulka prażona (np. Prymat)
  • katchup
  • majonez do kanapek

 

Sposób przygotowania:

chamburgery domowe
Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną cebulą. Wbić jajko i dodać przyprawy (wegeta, pieprz, natka pietrzuszki, oregano) oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formowac okragle, 1cm grube kotlety (chamburgery) Smazyc na rozgrzanej patelni z olejem okolo 6 minut z kazdej strony na rumiany kolor (mozna je rowniez zrobic na grillu) Pod koniec smazenia na kazdy hamburger polozyc plasterek sera i poczekac az sie rozpusci. Bulki przekroic na pół. Na dolna czesc polozyc duży liść sałaty, następnie chamburger z roztopionym serem, 3 plasterki ogórka konserwowego. Polać katchupem, oraz majonezem, na samym końcu posypać prażoną cebulką.