Chelsea buns

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Były przepyszne-mięciutkie,słodkie ,aromatyczne i bakaliowe.Wszystkim bardzo smakowały..

Chelsea buns

Składniki:

Chelsea buns

 

  • Składniki na ciasto (12 bułeczek):

 

 

  • Na nadzienie:

 

  • 25 g roztopionego masła
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 120 g rodzynek koryntek (ja dałam królewskie)
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • Na glazurę:

 

  • 40 g cukru brązowego
  • 60 ml wody (4 łyżki)

 

Sposób przygotowania:

Chelsea buns
1..Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, masło, następnie mleko i jajko. Wymieszać, ręcznie lub robotem (hakiem do zagniatania ciasta), wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h). 2.Ciasto wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami, skórką i przyparwą do piernika. Zwinąć. Zwinęty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na blaszce o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. 3. Następnie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w 200stp. Upieczone i wysmarować glazurą. Podaję się je jeszcze ciepłe.Smacznego!