Sposób przygotowania:
Chili Con Carne
Na rozgrzane 3 łyżki oliwy wrzucamy mięso mielone, solimy. Smażymy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z patelni. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy: mieszankę meksykańską hortex, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Solimy całość. Dodajemy posiekaną drobno papryczkę żółtą chili. Smażymy całość około 10 minut. Następnie dodajemy mięso smażąc dalej. Mieszamy składniki. Wciskamy czosnek, dodajemy oregano, kmin rzymski oraz zmiksowane pomidory. Smażymy do czasu odparowania wody i zgęstnienia masy. W tym czasie wkładamy tortille w metalowy garnek i zapiekamy w piekarniku kilka minut w wysokiej temperaturze, aby placek zesztywniał. Wyjmujemy z naczynia. Sos: Obieramy awokado i kroimy na małe części. Cebulę kroimy w średnią kostkę, papryczkę chili na kilka części. Miksujemy w malakserze lub blendujemy: cebulę, czosnek, awokado, papryczkę, czosnek. Solimy, dodajemy oliwę, sok z limonki, kmin i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ryżu gotujemy w słonej wodzie, natomiast drugą połowę w wodzie z dodatkiem papryki ostrej. Na talerzu ustawiamy zapieczony rożek z tortilli, zapełniamy go mięsem, dekorujemy świeżą kolendrą. Na talerzu układamy również kulkę ryżu białego oraz ugotowanego z papryką. Sos guacamole przekładamy do małej miseczki, dekorujemy go świeżą kolendrą. Podajemy chili con carne z sosem guacamole, kulkami ryżu oraz opcjonalnie możemy z podsmażonymi na oliwie tortillami lub nachosami zrobionymi własnoręcznie. Aby je wykonwać wystarczy kawałki placków podsmażyć na suchej patelni.