Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Chili con carne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyraziste w smaku połączenie mięsa z czekoladą

Chili con carne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chili con carne

 

  • 250 gram mięsa mielonego,
  • 1/4 szt pora,
  • 1/2 szt cebuli,
  • 1 szt papryczki chili,
  • 1/2 szt czekolady gorzka,
  • 300 gram przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • bazylia (świeża),
  • 3 łyżki śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz pora, a następnie dodajemy mielone i smażymy aż będzie rumiane, Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, przyprawy, bazylia oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili (ważne by pozostawić w niej najbardziej ostrą część czyli pestki). Dodajemy fasolkę i mieszamy. Kruszymy czekoladę, dodajemy i mieszając gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy kiedy czekolada się rozpuści. Po nałożeniu nakładamy śmietanę na wierzch, która nadaje niesamowitego smaku. Idealne do ziemniaków.
Chili con carne
Smażymy mięso mielone pora oraz cebulę na gorącym oleju
Chili con carne
Myjemy chili kroimy w kostkę i dodajemy bez unikania pestek
Chili con carne
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przecier