rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Chili con carne w miseczkach z tortilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chili con carne-meksykańska potrawa z mięsa mielonego,fasoli,papryki i kukurydzy.Pikantna.Podawana z ryżem lub plackami tortilla

Chili con carne w miseczkach z tortilli

Składniki:

Chili con carne w miseczkach z tortilli

 

  • opakowanie placków tortilla
  • 0,5kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • sól,pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szkl.bulionu
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • gotowy sos meksykański
  • tarty ser
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Chili con carne w miseczkach z tortilli
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić mięso i lekko podsmażyć,dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek.Kiedy cebula się zrumieni dolać bulionu.Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę,kukurydzę,przecier i przyprawę chili con carne.Dusić żeby smaki się połączyły.Jeśli trzeba dosolić i popieprzyć. Placki tortilli włożyć do żaroodpornej miseczki i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika(po wyjęciu z miski pozostanie sztywna miseczka).Do miseczki z tortilli włożyć chili polać sosem meksykańskim ze słoiczka i posypać serem i jeszcze na chwilkę zapiekać aż ser się rozpuści.Wyjąc na talerz i podawać.