Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Chilli con carne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni.

Chilli con carne

Składniki:

Chilli con carne

 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule czosnkowe
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 spora czerwona papryka
  • 1 średnia żółta papryka
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 2-3 papryczki chili marynowane
  • ostra papryka mielona (1 łyżeczka)
  • oregano (pół łyżeczki)
  • słodka papryka (1 łyżeczka)
  • kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chilli con carne
Drobno pokrojone czosnek i cebulę podsmażyć ze słodką i ostrą papryką, oregano i kminem około 3 minut. Dodać mięso i smażyć, dopóki nie zmieni koloru. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory z puszki. Gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę i poszatkowane papryczki chilli (najpierw usunąć nasiona). Dusić kolejne 5 minut, następnie dodać osączoną z zalewy czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne, dodać sproszkowaną ostrą paprykę. Gotować kolejne 5 minut, do miękkości papryki. Idealnie smakuje podane z ryżem, tortillą lub makaronem.

Tagi:

wołowina