Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Chilli con carne z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kuchnia meksykańska nie jest moją mocną kuchnią jednak czasami i ja przygotowuję coś z jej przepisów. Zapraszam na danie dość pikantne.

Chilli con carne z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chilli con carne z mięsem mielonym

 

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia papryka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 3 łyżeczki przyprawy chilli con carne
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chilli con carne z mięsem mielonym
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju,w rzucamy cebulę i czosnek i szklimy, dodajemy mięso i mieszamy, przesmażamy na rumiano, dodajemy przyprawę chilli con carne i mieszamy, zalewamy około 500 ml wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy 5 minut. Paprykę oczyszczamy z nasionek i drobno kroimy w kostkę, dodajemy ją do zupy wraz z fasolą czerwoną z puszki - przelewamy całość z sosem - gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5-10 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i u nas z białym pieczywem.
Chilli con carne z mięsem mielonym
Etap 1 cebulę i czosnek smażymy na oleju do zarumienienia
Chilli con carne z mięsem mielonym
Etap 2 dodajemy mięso mielone i przyprawę
Chilli con carne z mięsem mielonym
Etap 3 dodajemy paprykę oraz fasolę czerwoną z sosem z puszki
Chilli con carne z mięsem mielonym
Etap 4 na koniec dodajemy kukurydzę z puszki i doprawiamy