Chilli tofu – na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzej woka lub patelnię, wlej olej, rozgrzej go, upraż orzechy przez 30 sekund w gorącym oleju, aż lekko zbrązowieją, wyjmij i

Chilli tofu – na szybko

Składniki:

Chilli tofu – na szybko

 

  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 90 g niesolonych orzeszków arachidowych
  • 300 g tofu w kostkach
  • 1 czerwona cebula pokrojona w paseczki
  • 2 marchewki pokrojone w słupki długości 3 cm
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojone w 3 mm paseczki
  • 4 pieczarki lub czarne grzyby (shiitake) pokrojone w plasterki
  • 180 g kiełków sojowych lub fasoli mung
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Chilli tofu – na szybko
Rozgrzej woka lub patelnię, wlej olej, rozgrzej go, upraż orzechy przez 30 sekund w gorącym oleju, aż lekko zbrązowieją, wyjmij i osusz. Na patelnię wrzuć tofu i smaż na złoty kolor, wyjmij i odłuż do odsączenia. Smaż cebulę i marchewkę przez 5 minut, potem dorzuć kiełki i smaż jeszcze przez 2 minuty na wysokim ogniu aby warzywa smażyły się szybko, ale nie przypaliły. Dorzuć z powrotem orzechy i tofu i skrop sosem sojowym i sosem chili. W miseczce zmieszaj sos sojowy z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię, razem z wywarem warzywnym. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zacznie bulgotać