pjaszczuk

pjaszczuk

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Chiński obiadek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne danie. Sajgonki + ryż z curry i sałatka. Sajgonki palce lizać wyszły jak w chińskiej restauracji.

Chiński obiadek

Składniki:

Chiński obiadek

 

  • papier ryżowy Tao Tao
  • 20 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 20 dkg makaronu ryżowego Tao Tao
  • 5 grzybów Mun Tao Tao
  • 1 starta marchewka
  • sos sojowy
  • ocet winny
  • kiełki soi
  • 1 jajko
  • 1/2 kiszonej kapusty (zastąpcie ten punkt kapustą pekińską)
  • torebka ryżu
  • curry

Sposób przygotowania:

Chiński obiadek
Obiadek od kogucika dla pieska ;-) tak nam wyszło w horoskopie chińskim ;-) czyli ode mnie dla mojej żony ;-) W sumie charaktery się zgadzają, ja zadzierający kogucik, a ona spokojna i rozważna jak piesek.

Jak zrobić te danie? Z ryżem i sałatką dacie sobie radę, a jak zrobić te pyszne sajgonki to napiszę poniżej, a więc:
- w wodzie moczymy grzybki Mun przez około 20 minut, następnie kroimy je w paski
- 50 gram makaronu chińskiego wrzucamy do wrzątku i odstawiamy na 3 minuty pod przykryciem
- w drobne paski kroimy marchew, cebulę i kapustę pekińską
- w miseczce wymieszać wszystkie powyższe składniki + mięso mielone, jajko, kiełki soi, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- papier ryżowy pojedynczo moczymy w wodzie i kładziemy na desce aż zmięknie
- na placek nakładamy nadzienie i zwijamy
- smażymy na głębokim oleju