kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Chińskie pierożki z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak pierożki robię ja-oczywiście te w chińskiej restauracji są o wiele lepsze :)

Chińskie pierożki z farszem

Składniki:

Chińskie pierożki z farszem

 

  • 15 dkg łopatki wieprzowej
  • 20 dkg białej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 40 dkg mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chińskie pierożki z farszem
Wieprzowinę gotujemy do miękkości w małej ilości lekko osolonej wody.Siekamy ją bardzo drobniutko.Cieniutko szatkujemy kapustę,parzymy ja gorącą wodą.Siekamy cebulkę na paseczki, podsmażamy ja na szklisto.Mieszamy mięso z kapusta i cebulką.Doprawiamy sola i pieprzem oraz sosem sojowym.Z mąki i wody robimy dość rzadkie ciasto. Lepimy z ciasta małe cienkie placuszki, na środku układamy łyżeczkę farszu.Teraz brzegi zbieramy razem tak by formowały się małe cebulki.Gotujemy w garnku wodę, naciągamy na niego gazę i na tej gazie układamy pierożki-tylko 1 warstwę na raz.Przykrywamy durszlakiem i gotujemy na parze do miękkości.Podajemy gorące.Smacznego!

Tagi:

sosy