Sposób przygotowania:
Chleb a'la litewski na zakwasie
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać do nich wodę i cały zaczyn. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Następnie podsypać niewielką ilością pszennej mąki, szybko zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować lekko ugniatając i przełożyć do małej foremki keksówki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.