Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb a'la litewski na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowy, pszenny chlebek z dodatkiem przyprawy do chleba litewskiego, przygotowany na pszennym zakwasie...

Chleb a'la litewski na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb a'la litewski na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb a'la litewski na zakwasie
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać do nich wodę i cały zaczyn. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Następnie podsypać niewielką ilością pszennej mąki, szybko zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować lekko ugniatając i przełożyć do małej foremki keksówki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Chleb a'la litewski na zakwasie
Pszenny zakwas wymieszany z ciepłą wodą i mąką chlebową.
Chleb a'la litewski na zakwasie
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb a'la litewski na zakwasie
Gładkie ciasto wyrobione ze wszystkich składników.
Chleb a'la litewski na zakwasie
Podrośnięte ciasto odgazowane i przełożone do foremki.