zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na dwie kasze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Chleb na dwie kasze to chleb pszenny z kaszą jęczmienna i gryczaną. Pyszny, wilgotny i mięciutki otulony chrupiącą skórką to uczta dla podniebienia.

Chleb na dwie kasze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na dwie kasze

 

Sposób przygotowania:

Chleb na dwie kasze
Drożdże razem z cukrem należy wymieszać do uzyskania płynnej masy. Następnie wlać wodę z olejem, wsypać mąkę zmieszaną z solą i na koniec dodać obie kasze. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem wyłożyć wszystko na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski oprószając mąką i zostawić do podwojenia objętości. Znów chwilkę wyrobić ciasto i umieścić je w foremce keksowej wysypanej mąką. Zostawić do podrośnięcia ( możne naciąć ) i na koniec wstawić do piekarnika. Chleb piec 45 minut w temperaturze 210 stopni. Chleb wystudzić.
Chleb na dwie kasze
Etap 1 w misce umieścić składniki na chleb
Chleb na dwie kasze
Etap 2 wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Chleb na dwie kasze
Etap 3 potem zostawić do wyrośnięcia w blaszce
Chleb na dwie kasze
Etap 4 chleb upiec i wystudzić na kratce .