zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na żurku staroploskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Piekliście kiedyś chleb na żurku ? jeśli nie to spróbujcie. Przepis dostałam od Pań z miejscowego banku.

Chleb na żurku staroploskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na żurku staroploskim

 

Sposób przygotowania:

Chleb na żurku staroploskim
Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy. Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto. Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika. Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy. ( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ).
Chleb na żurku staroploskim
wyrobić dobrze ciasto i przelożyć do naczynia
Chleb na żurku staroploskim
tak wygląda chleb zaraz po upieczeniu w naczyniu

Tagi:

żurek chleb