Sposób przygotowania:
Chleb biały z kiełkami pszenicy
Drożdże kruszymy i wsypujemy do letniego mleka lub wody, po czym odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy w przygotowanym naczyniu mąki, kiełki (uważając, by składniki nie były zbyt zimne) oraz sól. W środku tej mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn drożdżowy, mieszamy ręką i dodając po trochu letnią wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski. Ciasto z ok. 1/2 kg mąki wygniatamy ok. 3 min. jedną ręką. Kiedy ciasto odstaje od naczynia i tworzą się na nim pęcherzyki, przykrywamy je ściereczką lub pledem, uważając, by również od spodu się nie oziębiło, po czym odstawiamy do wyrośnięcia, gora 2 godziny. Powinno powiększyć się dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i kilkoma lekkimi ruchami formujemy bochenek, po czym wkładamy do formy do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na około pół godziny. Smarujemy z wierzchu wodą zmieszaną ze sproszkowaną papryką i posypujemy namoczonymi kiełkami pszenicy. Następnie ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika, na jego spód możemy wstawić naczynie z wodą, dzięki tworzącej się parze wodnej chleb będzie miał chrupką skórkę. W gorącym piekarniku trzymamy chleb 10 min., nie otwierając w tym czasie drzwiczek, po czym zmniejszamy płomień i pieczemy jeszcze 20 minut i dopiero na kilka minut przed końcem pieczenia zwiększamy go do maksimum. Chleb jest upieczony, gdy wydziela mocny zapach.