lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wybór trafiony Efekt wyszedł zadowalający ,chlebki wyszły smaczne miękkie i o lekko twardawej skórce która po wystudzeniu zmiękła i chlebek od razu nadawał się do jedzenia .

Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie

 

  • na poolish :
  • 2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
  • 125 g / 125 ml ciepłej wody
  • 125 g mąki pszennej (T55)

 

  • ciasto właściwe :
  • 300 g mąki pszennej (u mnie T820)
  • 5 g (1 łyżeczka) soli
  • 2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
  • ok. 220 – 240 ml ciepłej wody
  • 80 g (2/3 szk) chipsów czekoladowych (pół słodkich) -( Dałam startą czekoladę )
  • 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek
  • 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie
Poolish WIECZOREM – na ranne pieczenie 1. W misie wymieszałam drożdże z wodą (125 ml); i mąką(125 g) . Przykryłam ściereczką i zostawiłam tak na noc przy grzejniku . 2. Następnego dnia rodzynki i czekoladę starta wsypałam do miseczki i wymieszałam razem. Do drugiej miski wsypałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam. 3. Wymieszałam drożdże z wodą. 4. Rozmieszane drożdże z wodą wlałam do zaczynu który wstawiłam wieczorem , dodałam resztę składników . 5. Przykryłam i odstawiłam na 10 min. 6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto :- zmiksowałam mikserem na najmniejszych obrotach i zostawiłam na 10 minut. 7.Czynność powtarzałam 6 razy . 8. Za siódmym razem ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę. 9. Po godzinie wyrobiłam ciasto podzieliłam je na połowę i przełożyłam do dwóch blaszek takich na babkę obsypanych mąka i czekałam 4 godziny ,aż ciasto wyrosło . 10. Po 4 godzinach wstawiłam naczynie z woda do nagrzanego piekarnik240 stopni , teraz wkładam chleb zmniejszam do 200 stopni i piekę 35minut . 11.Chleb wyjęłam i zostawiłam na kratce do ostudzenia.
Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie
Rozmieszane drożdże z wodą wlałam do zaczynu który wstawiłam wieczorem , dodałam resztę składników .
Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie
Następnego dnia rodzynki i czekoladę starta wsypałam do miseczki i wymieszałam razem. Do drugiej miski wsypałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam.
Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie
Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto :- zmiksowałam mikserem na najmniejszych obrotach i zostawiłam na 10 minut. Czynność powtarzałam 6 razy .
Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie
Po godzinie wyrobiłam ciasto podzieliłam je na połowę i przełożyłam do dwóch blaszek takich na babkę obsypanych mąka i czekałam 4 godziny ,aż ciasto wyrosło .