Sposób przygotowania:
Chleb czekoladowy - Wypiekanie na śniadanie
Poolish WIECZOREM – na ranne pieczenie 1. W misie wymieszałam drożdże z wodą (125 ml); i mąką(125 g) . Przykryłam ściereczką i zostawiłam tak na noc przy grzejniku . 2. Następnego dnia rodzynki i czekoladę starta wsypałam do miseczki i wymieszałam razem. Do drugiej miski wsypałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam. 3. Wymieszałam drożdże z wodą. 4. Rozmieszane drożdże z wodą wlałam do zaczynu który wstawiłam wieczorem , dodałam resztę składników . 5. Przykryłam i odstawiłam na 10 min. 6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto :- zmiksowałam mikserem na najmniejszych obrotach i zostawiłam na 10 minut. 7.Czynność powtarzałam 6 razy . 8. Za siódmym razem ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę. 9. Po godzinie wyrobiłam ciasto podzieliłam je na połowę i przełożyłam do dwóch blaszek takich na babkę obsypanych mąka i czekałam 4 godziny ,aż ciasto wyrosło . 10. Po 4 godzinach wstawiłam naczynie z woda do nagrzanego piekarnik240 stopni , teraz wkładam chleb zmniejszam do 200 stopni i piekę 35minut . 11.Chleb wyjęłam i zostawiłam na kratce do ostudzenia.
mysza75