anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chlebek bananowy z migdałami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wypróbowałam kilka przepisów na ten amerykański chleb, ale dopiero ta wersja jest udana i bardzo smaczna. Jest wilgotne i wyraziste w smaku.

Chlebek bananowy z migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek bananowy z migdałami

 

  • mąka pszenna tortowa - 280 g
  • cukier puder – 1/2 szk.
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • jajka /duże/ – 3 szt.
  • masło /miękkie/ - 100 g
  • banany /mocno dojrzałe/ – 4 szt.
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • migdały blanszowane w słupkach - 1 szk.

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy z migdałami
Suche składniki z wyjątkiem migdałów przesyp do miski i wymieszaj. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie jest dokładnie połączone z maślaną masą. Do dokładnie zmiksowanej maślano - jajecznej masy dodaj rozgniecione widelcem banany i sok z cytryny, całość wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Następnie dodawaj po jednej łyżce suche składniki i miksuj na wolnych obrotach. Dodaj migdały i wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 30x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut. Upieczone ciasto zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia. *Inspiracją do upieczenia ciasta był ten przepis Berniki: https://gotujmy.pl/chlebek-dyniowo-bananowy,przepisy,145825.html Moje wersja nieco odbiega od oryginału, jednak punktem wyjścia był właśnie ten przepis. Ja puree z dyni zastąpiłam dodatkową porcją bananów, znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zrezygnowałam z groszków czekoladowych, a ekstrakt waniliowy zamieniłam na sok z cytryny.
Chlebek bananowy z migdałami
Upieczone ciasto zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia.