Sposób przygotowania:
Chlebek bananowy z migdałami
Suche składniki z wyjątkiem migdałów przesyp do miski i wymieszaj. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie jest dokładnie połączone z maślaną masą. Do dokładnie zmiksowanej maślano - jajecznej masy dodaj rozgniecione widelcem banany i sok z cytryny, całość wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Następnie dodawaj po jednej łyżce suche składniki i miksuj na wolnych obrotach. Dodaj migdały i wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 30x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut. Upieczone ciasto zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia. *Inspiracją do upieczenia ciasta był ten przepis Berniki: https://gotujmy.pl/chlebek-dyniowo-bananowy,przepisy,145825.html Moje wersja nieco odbiega od oryginału, jednak punktem wyjścia był właśnie ten przepis. Ja puree z dyni zastąpiłam dodatkową porcją bananów, znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zrezygnowałam z groszków czekoladowych, a ekstrakt waniliowy zamieniłam na sok z cytryny.
KasiaJulcia
anemon
Masz rację, bardzo smaczny. Oczywiście w smaku mało przypomina chleb w naszym pojęciu, bardziej przypomina keks lub ucierane ciasto z bakaliami.
alaaa
anemon
alaaa, też takie zakalcowate i na dodatek mdłe w smaku, "przerabiałam". Na zdjęciu słabo to widać, bo jest kiepskiej jakości, ale ciasto jest wyrośnięte i delikatne, zero "zakalcowatości".
Alex_M
anemon
O, to już jest nas dwie zajadające się tym ciastem. Dziękuję,