Sposób przygotowania:
Chleb domowy Eweliny
Drożdże rozrobić w połowie szklanki mleka wraz z cukrem. Mąkę wsypać do miski formując wulkan. Do środka tego wulkanu wlać drożdże i maślankę.Wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: wszystkie produkty powinny być ciepłe, nie wlewać niczego prosto z lodówki! Przygotowaną masę odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut by wyrosła. Następnie gdy ciasto już wyrośnie, dodać olej, sól do smaku, zeszkloną cebulę, inne dodatki i dalej wyrabiać ciasto dodając w razie potrzeby mąki lub maślanki. Przygotowane w ten sposób ciasto uformować na kształt bochenka i włożyć na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wysmarować bochenek z wierzchu wodą z cukrem lub wodą z miodem. Pieczenie: rozgrzać piekarnik do temperatury 50-70 stopni i włożyć weń blachę z ciastem. Po 30-40 minutach gdy ciasto urośnie, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 - 220 stopni i piec kolejne 50-70 minut. Po wyjęciu chleba wystudzić go kładąc tak aby chleb nie przylegał do całej powierzchni stołu. Mleko i maślankę można zastąpić ciepłą przegotowaną wodą.