ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Chleb domowy Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowy chleb własnej produkcji.

Chleb domowy Eweliny

Składniki:

Chleb domowy Eweliny

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki maślanki
  • sól
  • 1 cebula
  • ziarno słonecznika lub inne dodatki według uznania

Sposób przygotowania:

Chleb domowy Eweliny
Drożdże rozrobić w połowie szklanki mleka wraz z cukrem. Mąkę wsypać do miski formując wulkan. Do środka tego wulkanu wlać drożdże i maślankę.Wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: wszystkie produkty powinny być ciepłe, nie wlewać niczego prosto z lodówki! Przygotowaną masę odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut by wyrosła. Następnie gdy ciasto już wyrośnie, dodać olej, sól do smaku, zeszkloną cebulę, inne dodatki i dalej wyrabiać ciasto dodając w razie potrzeby mąki lub maślanki. Przygotowane w ten sposób ciasto uformować na kształt bochenka i włożyć na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wysmarować bochenek z wierzchu wodą z cukrem lub wodą z miodem. Pieczenie: rozgrzać piekarnik do temperatury 50-70 stopni i włożyć weń blachę z ciastem. Po 30-40 minutach gdy ciasto urośnie, zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 - 220 stopni i piec kolejne 50-70 minut. Po wyjęciu chleba wystudzić go kładąc tak aby chleb nie przylegał do całej powierzchni stołu. Mleko i maślankę można zastąpić ciepłą przegotowaną wodą.

Tagi:

chleb