reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chleb drożdżowy na maślance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chleb wyszedł pyszny ze słodką nutą miodu - delikatnie lecz jest wyczuwalny, polecam nie tylko do dżemów i na słodko- w wersji wytrawnej też dobrze smakuje:)

Chleb drożdżowy na maślance Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb drożdżowy na maślance

 

  • 300 g maki pszennej

 

 

 

  • 2 płaskie łyżki miodu

 

  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

  • 200 g maślanki

 

  • 1/2 szklanki letniej wody

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • dodatkowo

 

  • olej do formy

 

  • 2-3 łyżki maślanki

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy na maślance

zaczyn

Chleb drożdżowy na maślance
używam świeżych drożdży co daje mi pewność że ciasto wyrośnie

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z miodem, dodajemy łyżkę mąki ( z całości) i wodę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować

wyrabianie ciasta

Chleb drożdżowy na maślance
ciasto stawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn- wyrabiamy około 10 minut.

Na początku możemy posiłkować się robotem, potem przez chwilę wyrabiamy rękami.

Ciast odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce- musi podwoić objętość.

zarabianie

Chleb drożdżowy na maślance
ciasto musi ponownie podwoić swoją objętość

Po godzinie zagniatamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wysmarowanej olejem formy keksowej.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę- ciasto powinno wyrosnąć na wielkość foremki.

pieczenie

Chleb drożdżowy na maślance
upieczony bochenek przekładamy na kratkę i studzimy

Przed pieczeniem górę smarujemy letnią maślanką

Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/ dół do 175 stopni przez 40-45 minut.

Upieczony wyjmujemy na kratkę i studzimy