Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy na maślancezaczyn
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z miodem, dodajemy łyżkę mąki ( z całości) i wodę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować
wyrabianie ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn- wyrabiamy około 10 minut.
Na początku możemy posiłkować się robotem, potem przez chwilę wyrabiamy rękami.
Ciast odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce- musi podwoić objętość.
zarabianie
Po godzinie zagniatamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wysmarowanej olejem formy keksowej.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę- ciasto powinno wyrosnąć na wielkość foremki.
pieczenie
Przed pieczeniem górę smarujemy letnią maślanką
Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/ dół do 175 stopni przez 40-45 minut.
Upieczony wyjmujemy na kratkę i studzimy