SUPERPRZEPIS

Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków Więcej zdjęć (5)

Pyszny drożdżowy chlebek z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. W smaku jej nie czuć ale za to chlebek przyjemnie pachnie kiszonym ogórkiem.

Składniki:

Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Wodę z kiszonych ogórków przygotować wcześniej aby była w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić.

W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić dobrze ciasto.

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż keksówka będzie pełna.

Potem foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperaturę zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół.

Po upieczeniu chleb wyjąc z foremki i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch można posmarować wodą aby skórka nie była zbyt twarda.

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia.
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut.
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką.
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż keksówka będzie pełna.