Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Wodę z kiszonych ogórków przygotować wcześniej aby była w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić.
W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić dobrze ciasto.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż keksówka będzie pełna.
Potem foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperaturę zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu chleb wyjąc z foremki i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch można posmarować wodą aby skórka nie była zbyt twarda.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić dobrze ciasto.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż keksówka będzie pełna.
Potem foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperaturę zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu chleb wyjąc z foremki i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch można posmarować wodą aby skórka nie była zbyt twarda.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
karolinawkuchni
migotka28
karolinawkuchni napisał(a):