Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb ogórkowy z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Rewelacyjny, pachnący ogórkami i koperkiem chlebek! Dzięki tej wodzie pozostaje świeży dłużej niż zwykły drożdżowy chleb. Polecam spróbować!

Chleb ogórkowy z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ogórkowy z koperkiem

Namaczanka:

  • 50 g ziarna żyta
  • 200 g wody

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Chleb ogórkowy z koperkiem
Namaczanka: ziarna żyta przepłukać, wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem ok. 1cm nad powierzchnię ziaren. Gotować 5 minut, wyłączyć gaz. Przykryć i zostawić na całą noc.

Na drugi dzień do misy robota wlać ogrzaną do temperatury pokojowej wodę z ogórków kiszonych (przecedzoną), wsypać koperek i sól. Dodać namoczone żyto. Zamieszać. Wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz suszone drożdże. Zagnieść jednolite elastyczne ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Włożyć do długiej formy wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce
Chleb ogórkowy z koperkiem
ziarno żyta należy zalać wrzątkiem i namoczyć
Chleb ogórkowy z koperkiem
wodę z ogórków wymieszać z solą i koperkiem
Chleb ogórkowy z koperkiem
na koniec dodać żyto, mąkę, drożdże, zagnieść ciasto
Chleb ogórkowy z koperkiem
wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki, odstawić do wyrośnięcia

Tagi:

chleb