Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bogaty w zdrowe składniki chleb: dwa rodzaje kaszy, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni. Pyszny i długo świeży

Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie
Wieczorem nastawić bibosz: obie kasze wrzucić do garnuszka, zalać wrzątkiem, ok. 1cm ponad poziom kasz. Odstawić na całą noc. Następnego dnia wsypać do misy robota obie mąki i sól. Do zakwasu wlać wodę, wymieszać. Wlać do misy robota. Dodać namoczone kasze, wsypać siemię, słonecznik i dynię. Zagnieść jednolite ale luźne ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto do dużej formy (u mnie 18x28cm) lub do 2 mniejszych. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około godziny. Wystudzić na kratce
Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie
Wieczorem nastawić bibosz: obie kasze wrzucić do garnuszka, zalać wrzątkiem, ok. 1cm ponad poziom kasz. Odstawić na całą noc.
Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie
Następnego dnia wsypać do misy robota obie mąki i sól. Do zakwasu wlać wodę, wymieszać. Wlać do misy robota.
Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie
Dodać namoczone kasze, wsypać siemię, słonecznik i dynię. Zagnieść jednolite ale luźne ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb z pęczakiem i gryką na zakwasie
Następnie przełożyć ciasto do dużej formy (u mnie 18x28cm) lub do 2 mniejszych. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, do wyrośnięcia.