Sposób przygotowania:
Chleb dyniowy - pyszny
Drożdże wymieszać z cukrem i wlać do nich wodę. Do miski wsypać mąkę, dodać pestki i dynię startą na bardzo drobnych oczkach oraz resztę składników. Wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość dowolny garnek wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto złożyć 3 razy i umieścić je w garnku, zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać go do 210 stopni. Potem wstawić garnek z ciastem i piec chleb 60 minut w potem jeszcze 10 w 200 stopniach.
Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć chleb z garnka, wystudzić na kratce.
Gdy podwoi objętość dowolny garnek wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto złożyć 3 razy i umieścić je w garnku, zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać go do 210 stopni. Potem wstawić garnek z ciastem i piec chleb 60 minut w potem jeszcze 10 w 200 stopniach.
Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć chleb z garnka, wystudzić na kratce.
ajrinwu