Sposób przygotowania:
Chleb dyniowy z foremki
Do rondla z nieprzywierającym dnem wkładam pokrojoną dynię i wlewam wodę. Wlewam jej minimalną ilość, tak, aby dno było zakryte centymetrową warstwą, w razie potrzeby później dolewam więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą mamy dynię, dlatego wodę najlepiej dolewać porcjami. Gotuję pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Odkrywam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie rozdrabniam dynię widelcem i odstawiam do całkowitego przestygnięcia. W ten sposób uzyskałam 1 szklankę puree z dyni. Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję puree z dyni, wyrośnięte drożdże, sól, olej oraz pozostałą letnią wodę. Wyrabiam mikserem początkowo na najwolniejszych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Do miski wlewam łyżkę oleju i obtaczam w nim ciasto zlepione w kulę. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma. Formuję podłużny bochenek i przekładam do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy objętość. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu na głębokość 1 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 35 minut. Upieczony chleb studzę na kratce kuchennej. *nacinając chleb uzyskuję taki fantazyjny kształt, rezygnując z nacinania chleb będzie miał lekko zaokrąglony, wypukły wierzch. **pomysł na chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” Wydawnictwa Świat Książki. Dokonałam kilku zmian, a tutaj podaję przepis z tymi zmianami i moim sposobem wykonania.
przejs
anemon
Dziękuję i polecam.
evita0007
Tit
cherry
jaNina
Aż chce się go zjeść!
kasiunia.1981
anemon
bernika
Bernadetta
anemon
Sarenka