Sposób przygotowania:
Chleb kukurydziano-pszenno-razowy
Do ciepłego mleka dodać brązowy cukier i drożdże. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich kaszę kukurydzianą i sól, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać oliwę, wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagniatać ciasto przez ok. 10-15 minut. Ciasto pozostanie mocno klejące. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie szybko wyrobić. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) natłuścić i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta wygładzić dłonią zamoczoną w ciepłej wodzie. Ciasto można dodatkowo odstawić do ponownego podrośnięcia. Chleb piec przez ok godzinę w 180 stopniach.